Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Το Δάσος


Το Δάσος


1.Τι μας προσφέρουν τα δάση.

Το δάσος είναι κομμάτι της ζωής μας. Συμβάλλει στην αναπαραγωγή της ζωής, συγκρατεί τα νερά και είναι συνδεδεμένο με πλήθος από μυστήρια, μύθους και ιστορίες που διαβάζουμε κάτω από το πάπλωμα στο κρεβάτι μας τις νύχτες. Δυστυχώς, εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, ο άνθρωπος, το καταστρέφει συστηματικά, το καίει, το δολοφονεί. Περισσότερα από τα 2/3 των δασών έχουν ήδη εξαφανιστεί.

2.Το δάσος αναπνέει.

Τα δέντρα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Αντλούν, λοιπόν, όλα όσα έχουν ανάγκη από την ατμόσφαιρα και το έδαφος και στη συνέχεια αποθέτουν εκεί τα απορρίμματα τους. Η ανταλλαγή αυτή αερίων, ενέργειας και ύλης επηρεάζει το κλίμα και ιδιαίτερα τον κύκλο του νερού.

3.Πολύ αποτελεσματικός κλιματισμός.

Για να μεγαλώσουν τα δέντρα έχουν ανάγκη από άνθρακα (που το αντλούν από το CO2 της ατμόσφαιρας), νερό, μεταλλικά άλατα και ηλιακή ενέργεια. Τα δάση, λοιπόν, παίζουν σημαντικό ρόλο στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, αφού απορροφούν σε μεγάλες ποσότητες το CO2,το αέριο που συμβάλλει στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου».

4.Το δάσος ανακυκλώνει το νερό.

Τα δέντρα πίνουν νερό και ιδρώνουν όπως κι εσύ. Τα φύλλα τους έχουν μικρές τρυπούλες τις οποίες ονομάζουμε στόματα, από όπου και απελευθερώνουν υδρατμό, που ανεβαίνει στον ουρανό και σχηματίζει τα σύννεφα. Αυτά με την σειρά τους μετατρέπονται σε βροχή ή σε χιόνι και ποτίζουν το διψασμένο δάσος.

5. Η ανάγκες συγκρατούν το έδαφος.

Οι ρίζες των δέντρων, επειδή απλώνονται βαθιά μέσα στο έδαφος, μοιάζουν με άγκυρες βυθισμένες στη γη. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της τροπικής ζώνης συναντάμε τα μακρόβια δάση με δέντρα που οι ρίζες τους βρίσκονται μέσα στο νερό. Τα δέντρα αυτά σε περίπτωση εμφάνισης τσουνάμι δημιουργούν έν φυσικό φράγμα, που προστατεύει το έδαφος αλλά και το εσωτερικό της ακτής.

6.Φαρμακείο: το δάσος

Πολυάριθμα είδη φυτών μπορούν να θεραπεύσουν διαφορετικές ασθένειες. Το κίνινα, π.χ., που θεραπρύει την ελονοσία προέρχεται από το φλοιό ενός δέντρου της Νότιας Αμερικής, της κιγχόνης. Ακόμα και τα ζώα όμως μας παρέχουν συστατικά για φάρμακα.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΔΑΣΟΣ, Emmanuelle Grundmann, Εκδόσεις Πατάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου