Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Γενικές πληροφορίες για τα δάση




 Γενικές πληροφορίες για τα δάση

Δάσος ονομάζεται ένα πολύπλοκο οικοσύστημα με φυτά και ζώα που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη πυκνότητα δέντρων. Τα δάση καλύπτουν το 9,4 % της επιφάνειας της Γης (το 30% της ξηράς), αν και παλαιότερα κάλυπταν μεγαλύτερη έκταση. Πέρα από τα φυτά και τα ζώα, στο δάσος υπάρχουν επίσης μύκητες και βακτήρια.
Κάθε είδος δάσους έχει τις δικές του απαιτήσεις σε υγρασία, θρεπτικά στοιχεία και κλιματικούς παράγοντες. Υπάρχει αμοιβαία αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση μεταξύ των φυτών, των ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος. Από τις σχέσεις αυτές δημιουργείται μια ισορροπία, που παίζει βασικό ρόλο στην οικολογική ισορροπία του ευρύτερου περιβάλλοντος. Το δάσος διαθέτει εσωτερικούς μηχανισμούς αυτορύθμισης των βιοτικών και των αβιοτικών παραγόντων που διαταράσσουν την ισορροπία του. Αν όμως δράσουν εξωτερικοί παράγοντες, όπως ο άνθρωπος με τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, την υπερβόσκηση και την εκτεταμένες υλοτομία, τότε το δασικό οικοσύστημα υποβαθμίζεται. Πέρα από τον οικολογικό του ρόλο, το δάσος ρυθμίζει τη ροή του νερού μέσα στο έδαφος και συγκρατεί το χώμα.
Η επιστημονική μελέτη των δασικών οικοσυστημάτων, των ειδών τους και των αλληλεπιδράσεων τους με το περιβάλλον, ονομάζεται δασική οικολογία, ενώ η διαχείριση των δασών και των δραστηριοτήτων δασικής οικονομίας ονομάζεται δασοκομία/δασοπονία/δασολογία, αν και υπάρχει προφανής αλληλεπικάλυψη των όρων και συχνά ο όρος δασολογία χρησιμοποιείται ως ο γενικότερος περιγραφικός όρος.

Η προστασία των δασών


Για την προστασία και τη σωστή διαχείριση του δάσους υπάρχει το δασαρχείο. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, ο ρόλος του είναι υποβαθμισμένος και ελλιπής. Επιπλέον η χώρα μας δε διαθέτει ενιαίο φορέα διαχείρισης δασών και δρυμών, ούτε επαρκή προστασία και εφαρμογή της νομοθεσίας, καθώς και δασολόγιο που να προστατεύει αποτελεσματικά το δάσος όπως έχουν όλες οι αναπτυγμένες χώρες. Έτσι, τα ελληνικά δάση αφήνονται στο έλεος καταπατητών κάθε είδους και καίγονται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Τα καλά νέα είναι ότι τον Οκτώβριο του 2009 δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος.



Μια δεύτερη ευκαιρία για το χαρτί



Σήμερα το χαρτί είναι το υλικό που ανακυκλώνεται  καλύτερα από κάθε άλλο. Από έναν τόνο χρησιμοποιημένου χαρτιού παράγουμε 900 κιλά ανακυκλωμένου χαρτιού, ενώ θα χρειαζόμασταν δύο με τρεις τόνους ξυλείας για την ίδια ποσότητα χαρτιού.

Φώτης, Ελένη, Άννα, Ραφαηλία, Κωνσταντίνος

Πηγή: Το Δάσος, Emmanuelle Grundmann, Εκδόσεις Πατάκη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου